Notice: Undefined index: action in /var/www/html/wp-content/themes/notio-wp/functions.php on line 2
Cartografia de la música en català a Spotify – apilab

Cartografia de la música en català a Spotify

Cartografia de la música en català a Spotify

Una cartografia fresca pintant amb una diagrama de xarxa els artistes que apareixen a l’enciclopèdia de música en català Viasona.cat. Recopilem el perfil de tots els artistes que podem a partir de la API de Spotify i amb la pestanya Artistes relacionats d’aquesta mateixa plataforma n’anotem les relacions entre ells. Les dades les representem amb un diagrama de xarxa de tipus force atlas en format html, navegable i amb la capacitat de reproduir els artistes seleccionats.

Spotify no ens proporciona cap dada sobre les llengües utilitzades per l’artista ni localització, de manera que necessitem una llista d’artistes prèvia.

Obtenim els artistes que canten en català de Viasona

Viasona, abrigat per Racó Català,  és un projecte únic que tenim la sort de tenir com a comunitat lingüística. Des de 2010 volen recollir de manera exhaustiva tots els grups de música que han cantat en català almenys una vegada des de 1060 així com les lletres de les cançons. Conté desenes de milers de cançons i és una de les webs musicals catalanes amb més visites.

En recollim el perfil de Spotify i artistes relacionats

Hem recollit una llista dels noms de grups que té Viasona, que al gener de 2018 n’eren 3228. Utilitzant l’API pública de Spotify els hem buscar per nom amb l’ajuda d’un script en python adhoc amb spotipy sobre una base de dades mongodb. Podeu consultar un exemple de codi al nostre gitlab.

Dels artistes inicials n’hem pogut localitzar el perfil de Spotify de 2075, dels quals només n’hi havia dades significatives de 1162, que són els que apareixen al gràfic. Spotify no ens proporciona cap dada sobre les llengües utilitzades per l’artista ni localització.

Processem les dades i elaborem la visualització

Per tractar les dades i elaborar el gràfic hem utilitzat Gephi, un projecte de programari lliure d’edició de xarxes. Amb el plugin SigmExport de la Universitat d’Oxford n’hem generat una pàgina en HTML5 que hem adaptat per poder navegar i escoltar els artistes en directe.

Leave a Reply